Хроника из 754. године

Хроника из 754 (или лат. Continuatio Hispana) је хроника на латинском језику коју је саставио мозарапски хроничар у Визиготској Хиспанији. Представља драгоцен извор података о касној историји Визигота у Хиспанији, о раној историји краљевине Астурије и о маварској инвазији на Иберијско полуострво. Садржи такође најдетаљнији опис битке код Поатјеа 732. године, када је франачки мајордом, Карло Мартел, зауставио даље маварско продирање у Западну Европу.

Ова хроника је замишљена као наставак Универзалне хронике коју је започео Евсевије из Цезареје, наставили свети Јероним, Проспер из Аквитаније, Виктор из Тунуне и Јован из Биклара, а коју је Исидор Севиљски сажео у својој Хроници и продужио све до 625. године, године Свинтилине победе над Византинцима. Непознати мозарапски хроничар је наставио оданде где је Исидор стао — са владавином Ираклија у Византији и Сисебута у визиготској Хиспанији, преко арапских освајања византијских територија на Истоку, као и маварског освајања Хиспаније све до првих година Кордопског емирата као и односа између Кордобе на Западу и Константинопоља и Дамаска на Истоку.

О аутору се мало тога зна — једино што се може утврдити са сигурношћу је да је био хришћанин који је живео на територији под маварском влашћу и да је највероватије био свештено лице јер је у свом делу веома повољно говорио о хиспанске свештенике. По његовој обавештености претпоставља се да је био близак кордопском двору. Што се тиче тачног места где је живео, историчари се још увек не слажу — најчешће помињани градови су Кордоба и Толедо, као и Мурсија. Чињеница да догађаје датира и према хришћанским и према муслиманским хронологијама, говори да је имао приступ арапским изворима, било усменим, било писменим.

Литература

  • E. Michael Gerli, Samuel G. Armistead. Medieval Iberia. An Encyclopedia. Taylor & Francis, 2003 (ISBN: 0415939186) стр. 587
  • Kenneth Baxter Wolf. Conquerors and Chroniclers of Early Medieval Spain, Liverpool University Press, 1999 (ISBN:0853235546)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported