Хинтила
Статуа Хинтиле у парку Ретиро, Мадрид
Статуа Хинтиле у парку Ретиро, Мадрид

Хинтила је био визиготски краљ у Хиспанији између 636. и 639. године. Не зна се на који начин је дошао до престола — заправо, помиње га неколико каснијих хроника, али скоро сва сазнања која имамо о његовој владавини потичу из аката V и VI Сабора у Толеду.

Чим је ступио на престо, Хинтила је одмах сазвао Пети општи сабор који се углавном бавио сигурношћу краља, краљеве породице и краљеве пратње (лат. fideles), као и питањима наследности престола. Сабор се одржао у цркви Св. Леокардија у Толеду и завршио се 30. јуна 636. и представља доказ о несигурности коју је краљ осећао за себе и за своје ближње.

У присуству својих оптимата и сениора, Хинтила је лично отворио Сабор. Установљено је да ће се канон 75 донет на Четвртом сабору у Толеду којим је бачена анатема на узурпаторе читати три пута на крају сваког сабора. Главна преокупација краља била је сигурност његових потомака. Канони који су донети прописивали су да краљеви наследници и фидели могу и након смрти краља да уживају у свим својим поштено стеченим или наслеђеним добрима. Такође је опет дотакнута тема узурпације. Успостављени су критеријуми за претенденте на престо — тирани, заређеници, јавно осрамоћени, странци и људи ниског рода нису могли претендовати на престо. Екскомуникација је такође била казна за сваког ко би се распитивао код врачева за судбину краља, као и за оног ко би проклео краља или подржавао неког незаконитог претентента на престо. Чињеница да су акта потписала само 24 бискупа и да овом сабору нису присуствовали бискупи из Септиманије говори о вероватној побуни и нередима у северним деловима визиготске државе.

Након само 18 месеци Хинтила је сазвао Шести општи сабор, на ком вероватно он није био присутан. Овај пут је присуствовало 53 бискупа од којих су три била из Септиманије (Нарбон, Елн и Лодев). Дана 9. новембра 638. године бискупи су се још једном окупили у цркви Св. Леокардија у Толеду и опет расправљали о сигурности краља и његове породице и његових фидела. На овом сабору су се углавном потврдиле одлуке Петог сабора. Такође је забрањено нехришћанима да живе у оквиру краљевства. Због тога је било много присилних покрштавања.

Ова стална опседнутост узурпаторима и каснији помени неких побуњеника из Хинтилиног доба наводе на помисао да је за време Хинтилине владавине дошло до неколико устанака широм визиготске територије.

На овом сабору је такође прочитано писмо папе Хонорија III у којем папа изражава забринутост због наводне благости хиспанских бискупа и краљева у борби против неверника. Одговор је написао бискуп Браулије из Сарагосе у којем је правдао хиспанске бискупе тиме што они не желе да примене силу пре него што исцрпу све мирољубиве начине како би приволели Јевреје да напусте своју веру и пригрле хришћанство. Писмо је завршио речима да нико, без обзира на величину злочина који је починио, не заслужује тако сурову казну какву је сугерисао понтифекс.

Хинтила је умро 20. децембра 639. природном смрћу. Наследио га је његов син Тулга, кога је Хинтила именовао као свог наследника.

Претходник: Визиготски краљ Наследник:
Сисенанд (636—639) Тулга

Литература

  • Cebrián, J.A. La aventura de los godos. La Esfera, Madrid, 2006 (ISBN: 84-9734-559-2)
  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
Визиготски краљеви
Рани краљеви Аларих I ~ Атаулф ~ Сигерих
Аријанохришћански тулуски краљеви Валија ~ Теодорих I ~ Торисмунд ~ Теодорих II ~ Еурих ~ Аларих II
Аријанохришћански хиспански краљеви Гесалеих ~ Амаларих ~ Теудис ~ Теудигисил ~ Агила I ~ Атанагилд ~ Лијува I ~ Леовигилд
Никејскохришћански хиспански краљеви Рекаред I ~ Лијува II ~ Витерих ~ Гундемар ~ Сисебут ~ Рекаред II ~ Свинтила ~ Сисенанд ~ Хинтила ~ Тулга ~ Хиндасвинт ~ Рекесвинт ~ Вамба ~ Ервиг ~ Егика ~ Витица ~ Родерих
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported