Хавријил Костељник
Надгробни споменик Х.Ф. Костељника на Личаковском гробљу у Љвову
Надгробни споменик Х.Ф. Костељника на Личаковском гробљу у Љвову

Хавријил (Габор) Костељник - Хомзов (Гавриїл Костельник-Гомзов; 15. јун 1886, Бачкерестур (данас Руски Крстур), Аустроугарска — 20. септембар 1948, Љвов, СССР) био је русински филозоф, историчар, песник, прозаиста, драматург, лингвиста, универзитетски предавач и култрно-просветни пионир, гркокатолички1 и православни свештеник и теолог. Својим радом и залагањем је допринео оснивању Русинског народно-просветног друштва (РНПД) 1919. године, а његова вероватно најважнија заслуга је била оснивање посебне књижевности бачко-сремских Русина.

Живот

Рођен је у Бачкерестуру (данашњем Руском Крстуру, Србија) у земљорадничкој породици средњег имовинског статуса, од оца Федора и мајке Ане рођене Макај. Основну школу је завршио у родном селу, а гимназију у Винковцима и Загребу.

Костељник jе 1906. године уписаo Теолошки факултет у Загребу, али jе 1907. године прешао на студије теологије у Љвову у средишту Галиције захваљујући својим успесима као и залагању др Дионизија Њарадија, ректора Гркокатоличке семинарије и будућег крижевачког бискупа, иначе Костељниковог земљака. На четвртој години студија Костељник је и званично прешао у љвовску надбискупију и митрополију захваљујући њеном митрополиту Андрију Шептицком. Дипломирао је 1911. године, а потом отишао на постдипломске студије у Фрајбург у Швајцарској. Година 1913. била је вишеструко значајна за Костељника. Те године је докторирао са тезом Об основных принципах познания (О основним начелима спознања) и оженио се Елеонором Зарицком, ћерком директора гимназије у Перемишљу (данас Пољска), са којом је имао три сина и две кћерке. Исте године био је и рукоположен за свештеника и почео је да ради као катехета у љвовским гимназијама.

У време Првог светског рата вратио се у своје родно село, Бачкерестур, где је 22. фебруара 1915. године био постављен на место другог капелана. У то време написао је и прву историју свог родног места, познату под именом Liber memorabilium парохиї бачкерестурскей (Књига памћења парохије бачкерестурске)2. Ова књига је у целости објављена тек 1998. године чији је уредник био историчар проф. др Јанко Рамач.

Од 1920. до 1929. године радио је као главни уредник часописа Нива, а између 1928. до 1931. године такође и као предавач на Богословској академији у Љвову. Између 1931. до 1933. године био је директор штампарије и фабрике папира и свезака Библос. Такође је служио и у катедралној цркви светог Јура.

Хавријил Костељник је 20. септембра 1948. године испред своје куће у Љвову, убијен са два хица револвера у главу. За убиство је окривљен припадник Организације украјинских националиста Васиљ Пањкив звани Јаремко3. Сахрањен је 23. септембра са највишим почастима.

Дело

У току школовања у Загребу, као осамнаестогодишњак објавио је 1904. године у Жовкви Идилски венєц "З мойого валала" (Идилични венац Из мога села), прво књижевно дело написано на језику бачко-сремских Русина. Штампање ове књиге финансирала је Императорска академија наука из Петрограда и то захваљујући залагању етнографа и писца Володимира Хнаћука и академика А. А. Шахматова који је тада био на челу одељења за руски језик.

Као књижевник је писао на русинском, украјинском и хрватском језику. Његова најзначајнија дела су највероватније Пісня Богови (Песма Богу, 1922), која је била преведена и на немачки језик, али и драма на русинском језику Єфтайова дзивка (Јифтахова кћи, 1924).

Године 1923. објавио је и прву граматику русинског језика под именом Ґраматика бачванско-рускей бешеди (Граматика бачко-русинског говора). Свој књижевни опус на русинском језику објављивао је и у издањима Русинског календара током периода измешу два светска рата. Као теолог и филозоф бавио се разноврсним темама, а једна од најпознатијих је случај стигми (рана идентичних ранама распетог Исуса Христа) на рукама сиромашне слушкиње Настје Волошин.

Објавио je велики број теолошких и филозофских расправа. Његова два најпознатија противника били су ректор Богословске академије и будући љвовски митрополит и кардинал Јосип Слипиј и отац Петро Табински, бивши православни свештеник који је прешао на гркокатоличанство. Најважније теме Костељникових расправа су биле везане за сам источни обред гркокатоличке цркве, као и одупирање латинизацији обреда, а такође је критиковао и одређене методе Уније. Због свог рада је имао проблема и са пољским властима, пошто је у то време Љвов припадао Пољској.

Вероватно најважнији и најсудбоноснији догађај у Костељниковом животу је био тзв. сабор Украјинске гркокатоличке цркве који је био одржан у Љвову од 8. до 10. марта 1946. године, када је под утицајем совјетских власти стао на чело иницијативне групе која је припремила овај сабор и у којој су се налазиле друге истакнуте личности као и М. И. Мељник и А. А. Пељвецкиј4. Сабору није присуствовао митрополит Слипиј5 који је био ухапшен и интерниран у Сибир. Тада је ликвидирана Брест-Литовска унија из 1596. године6 и Украјинска гркокатоличка црква је ступила у јединство са Руском православном црквом. То је вероватно био разлог због ког је Костељник проглашен за светитеља Руске православне цркве. Свештеник и историчар о. др Роман Миз је закључио из разговора са члановима Костељникове породице да је Костељник намерно организовао сабор на неканонски и правно ништаван начин како би се његове одлуке могле у било ком тренутку поништити.

Напомене

Литература

  • Юлиян Тамаш, История рускей литератури, Беоґрад, 1997.
  • Роман Миз, На каменю збудована. История Христовей Церкви, Нови Сад, 2006.
  • Роман Миз, Живот чече и капка. История парохиї у Руским Керестуре, Нови Сад, 2010.
  • Ђура Харди, Развој историографије код Русина у Војводини од досељења до 1941. године, Истраживања 18, Нови Сад, 257-268.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported