Годишњица Николе Чупића

Годишњица Николе Чупића (често се наводи скраћено као Годишњица НЧ) је часопис који је издаван између 1877. и 1941. године средствима Задужбине Николе Чупића.

Никола Чупић је био артиљеријски капетан српске војске и, пошто је био неизлечиво болестан, целокупно своје имање дао је за оснивање задужбине чија су средства била намењена издавању научних и моралних дела. Министар просвете је годину дана после Чупићеве смрти, 1871, формирао комисију која је требалo да у складу са одредбама и духом тестамента оснује задужбину. Задужбина је 1874. добила статут — Уредбу Одбора задужбине Чупићеве. Према одредбама статута у наредном периоду о задужбини се старало 12 лица која су чинила Одбор Чупићеве задужбине. Године 1877. донета је одлука да се сваке године издаје књига под називом Годишњица Николе Чупића. У Годишњици су издавани извештаји и записници о раду Задужбине а већи део књиге испуњавали су различити научни прилози. Како су сам Одбор задужбине чинили неки од најистакнутијих српских научника и како се одбор старао да прилози буду високог квалитета Годишњица Николе Чупића је сматрана за један од најистакнутијих српских часописа у области филолошких, друштвених и хуманистичких наука. Највећи део прилога односио се на различите аспекте српске историје. У Годишњици Николе Чупића објављени су између осталих и радови Илариона Руварца и Љубомира Ковачевића (број 3 за 1879. годину) који су афирмисали критички метод у српској историографији и који су изазвали велику полемику у ондашњој српској културној јавности. И поред свих настојања излажење годишњице није било редовно. На самом почетку рада било је неколико мањих прекида а најдужи интервал током кога није издаван часопис био је између 1914. и 1921. године (1914. издат је 33. а 1921. године 34. број). Током 64 године постојања Чупићеве задужбине издато је укупно педесет бројева. Педесета књига из 1940. године издата је у облику споменице у којој је приказан живот Николе Чупића, рад задужбине у претходном периоду као и допринос прилога који су објављивани у часопису за афирмацију и развој појединих научних области у српској култури. Годишњица је објављивана крајем јанура и на тај начин је обележаван дан смрти оснивача Задужбине.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported