Годигисел

Годигисел (лат: Godigisel, правилније Godigisclus, умро 406. године) постао је краљ Вандала Хаздинга у периоду непосредно пре смрти. Годигисел је, највероватније под притиском Хуна, повео свој народ из Норика и Винделиција даље на запад. На Мајни су се Хаздинзима прикључили Силинзи, друга грана Вандала, а на Рајни и Свеви. Најзад, Годигисел је на самом крају 406. покушао да пређе Рајну и тако упадне на територију римске Галије. Међутим, навали споља супроставили су се Рипуарски Франци у римској војној служби. Годигисел је у овим борбама убијен, а Вандале су од потпуног пораза спасли наступајући Алани који су потукли Франке и омогућили прелаз преко римске границе.

Годигисела је наследио син Гундерих који је 31. децембра 406. превео Вандале на територију Западног римског царства преко залеђене Рајне. Поред Гундериха, Годигисел је имао још једног сина кога му је родила робиња — Гејсериха, будућег оснивача Вандалске краљевине у северној Африци.

Претходник: Вандалски краљ Наследник:
(406) Гундерих

Литература

  • The Prosopography of the Later Roman Empire II: A.D. 395-527, ed. J.R. Martindale, Cambridge 1980, стр. 515—516.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported