Галсвинта
Илуминација на којој је приказан Хилперих како дави Галсвинту. Данас налази у Националној библиотеци Француске у Паризу
Илуминација на којој је приказан Хилперих како дави Галсвинту. Данас налази у Националној библиотеци Француске у Паризу

Галсвинта је била визиготска принцеза и краљица Неустрије, (Севиља, ??. — Соасон, 567). Била је кћерка визиготског краља, Атанагилда, који је, да би успоставио боље односе са северним суседима, Францима удао своје две кћерке за два франачка краља. Галсвинта се удала за краља Неустрије, Хилпериха I, а њена сестра Брунхилда за краља Аустразије, Зигеберта I. Хилперих је већ био ожењен са Аудовером, са којом је имао шесторо деце, а такође је имао и много љубавница од којих му је најдража била Фредегунда. Поништио је брак са Аудовером и оженио се са Галсвинтом, али је и даље одржавао везу са Фредегундом.

Брак је врло брзо пропао зајваљујући Хилпериховом понашању, који је одбио да напусти Фредегунду. Галсвинта је хтела да се врати на визиготски двор, те је тражила да јој Хилперих врати све територије које је донела у мираз, али те исте године је умро њен отац Атанагилд, чиме је ослабљен њен политички положај, те је 567. године наводно по Хилпериховом и Фредегундином наређењу била задављена у својим одајама. Нешто касније, Хилперих је склопио брак са Фредегундом.

Брунхилда, краљица Аустразије, желела је да се освети за смрт своје сестре те је натерала свог мужа, Зигеберта, да крене у рат против Неустрије. Прво је захтевала од Хилпериха да јој врати мираз њене сестре Галсвинте, што је он и урадио, међутим, 575. године је напао Неустрију у жељи да поврати дате територије, што је био повод за рат и непријатељства између две државе који је трајао и након смрти оба франачка краља и трајао све до Брунхилдине смрти 613. године.

Библиографија

Извори

Литература

  • Cebrián, J.A. La aventura de los godos. La Esfera, Madrid, 2006 (ISBN: 84-9734-559-2)
  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
  • Guizot, Francois Pierre Guillaume. A Popular History of France Vol 1. CHAPTER VIII. THE MEROVINGIANS. (извор)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported