Дворски кнез

Дворски кнез или краће дворски била је дворска титула у средњовековној Босни која се јавља након проглашења бана Твртка I Котроманића за краља Срба и Босне. на Твртковом двору ову титулу је носио Вукосав Стефковић. Иако је на босанском двору након Твртковог краљевског крунисања уведено више титула по узору на двор Немањића, титула дворског кнеза је изворна титула особена за босански двор.

На двору краља Стефана Дабише титулу дворског кнеза носили су Гојан Драгославић, Драгић Хрватинић, протовестијар Жоре и Станац Пркушић. За време краља Остоје исту титулу носе Стипан Хлапнић и Стипан Остојић. Ова титула постојала је и на двору краља Твртка II и њу је тада носио Владислав, син војводе Павла Клешића. Такође је постојала истовремено и титула палатина коју је носио Твртко Боровинић. Титула палатина није исто што и дворски кнез — палатин је титула која ј епостојала и на дворовима обласних господара када су се почели осамостаљивати у односу на централну власт.

Титуле дворски и кнез дуго су биле одвојене. Властелин који је напредовао у дворској хијерархији носио је титулу кнеза пре него што је доспео на двор и постао дворски кнез. Веома распрострањена титула кнеза била је наследна, док су титулу дворски додељивали владари, а након њих и обласни господари.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported