Димитрије Руварац

Димитрије Руварац (25. октобар 1842, Стари Бановци — 16. децембар 1931, Сремски Карловци) је био српски историчар, политичар и публициста. Браћа су му били познати српски историчар Иларион и књижевник и књижевни критичар Коста. Димитрије Руварац се бавио различитим проблемима српске историје, пре свега културне од 18. до 20. века. Био је такође и политичар, писац и полемичар и један од најплоднијих публициста свог времена. Његова библиографија коју је објавио 1927. броји преко 1100 јединица.

Школовање и рани рад

Основну школу завршио је у Новим Карловцима (Сасама). Гимназију и богословију похађао је у Сремским Карловцима. Био је прво учитељ у Крушедолу и Земуну а након рукоположења 1866. био је најпре капелан у Земуну а 1870. је постао парох горњоварошки. Године 1893. постао је прота а 1899. постављен је на место управника манастирске штампарије у Карловцима и библиотекара Патријаршијске библиотеке. Управник штампарије био је до 1907. а и након тога је остао библиотекар. Уређивао је часопис Српски Сион у периоду између 1903. и 1914. а између 1911. и 1914. уређивао је Архив за историју Српске православне карловачке митрополије.

Стваралаштво

Његово стваралаштво било је изузетно плодно и свестрано. У својим расправама обрађивао је политичке, нарочито црквено политичке теме, историјске и историјско-књижевне проблеме. Бавио се и објављивањем историјских извора. Био је познат као жустар и неприкосновен полемичар. У историографском погледу припадао је критичком правцу који је у српској историјској науци засновао његов брат Иларион. И сам се борио против искривљења историјске истине под утицајем традиције. Писао је велики број радова о Фрушкогорским манастирима, Карловачкој митрополији и митрополима Павлу Ненадовићу, Вићентију Јовановићу, Мојсију Петровићу и Стефану Стратимировићу. Један од својих најзначајнијих историографских радова посветио је животу и делу великог српског историчара Јована Рајића (Јован Рајић, архимандрит 1726-1801, објављено 1902).

Важнији радови

Значајнији радови су му:

  • Постанак и развитак српске црквенонародне автономије (1899)
  • Српска Митрополија Карловачка око половине XVIII века (1902)
  • Опис фрушкогорских манастира 1753. (1904)
  • Историја Патријаршијске библиотеке (1919)
  • Нацрт живота и списак књижевних радова митрополита Стратимировића (1921)

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported