Данило Пантелић

Данило Пантелић (2. август 1865, Кузмино – 2. јануар 1927) био је архимандрит манастира Гргетег и епископ далматинско-истарски.

Рођен је као Душан Пантелић 2. августа 1865. у Кузмину где је похађао основну школу. Гимназију је похађао у Сремским Карловцима, правни факултет у Загребу а богословију у Сремским Карловцима. Патријарх Георгије Бранковић који је око себе окупљао учене људе поставио га је за конзисторијалног бележника сремско-карловачке архидијецезе. Замонашио га је архимандрит Иларион Руварац у Гргетегу. Између 1897. и 1905. године прошао је кроз све монашке чинове од јерођакона до архимандрита гргетешког манастира.

Као архимандрит и настојатељ Гргетега био је потпредседник архидијецезне конзисторије и члан митрополитског црквеног савета који је био највиша судска инстанца Карловачке митрополије. Живо је учествовао у оснивању монашког удружења Карловачке митрополије и при стварању и спровођењууредбе о управи манастирским добрима па је биран за потпреседника манастирског управног одбора и председника монашког удружења.

У својству архимандрита Гргетега псотављен је 23. фебруара 1921. за администратора Пећке епархије. Архимандрит Данило је уживао високи углед међу фрушкогорским монасима иако је истовремено важио и за веома строг управитеља. Изабран је за далматинско-истарског епископа 21. августа 1921. године а хиротонисан је 25. децембра исте године. Некон неколико година на положају епископа умро је 2. јануара 1927. године. Сахрањен је у цркви Светог спаса у Шибенику недалеко од гроба Никодима Милаша.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Иларион Руварац (1905—1921) Августин Бошњаковић

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported