Булгар

Булгар је био визиготски племић из Септиманије чија преписка из периодa владавине визиготског краља Гундемара (610—612) представља значајан, и уједно и једини историјски извор о овом периоду визиготске државе.

Булгар је био веома угледни војвода Септиманије све док се на визиготски престо није попео Витерих. Тад је Булгар пао у краљеву немилост — све титуле су му биле одузете, имовина конфискована, а он сам послат у изгнанство у негостољубиве крајеве где је подносио злостављања, мучења, глад и жеђ. У три писма упућена бискупу Агапију, бискупу Сергију из Нарбонa као и новом краљу Гундемару (који је у Витерихово доба био војвода од Септиманије), Булгар назива Витериха безбожним тиранином, злицом и срамним лоповом. Бискупи и краљ су му по свој прилици доста помогли током изгнанства јер писма представљају одговор у ком им се Булгар захваљује на помоћи.

Када је Витерих убијен и на престо дошао нови краљ Гундемар, Булгару су биле враћене све повластице и титуле које су му биле одузете, као и сва конфискована имовина. Као новом војводи од Септиманије, био му је поверен тежак вођења дипломатских односа са франачким краљевима који су у то доба били у рату. Из Булгарових писама сазнајемо да су Брунхилда и Теудерих II од Бургундије наговарали су аварског краља да нападне Теудеберта од Аустразије, на шта су Теудеберт и Гундемар склопили савез у ком је Гундемар пристао да Францима да велику новчану помоћ. Међутим, у току преговора, Теудерих је заробио визиготске емисаре који су ишли у Аустразију. Булгар је као одговор на то окупирао два града која су припадала Брунхилди. Када је ова затражила да јој се градови врате, Булгар је као услов поставио ослобађање визиготских посланика. Не зна се како је на крају завршен овај сукоб, али Томпсон закључује да се на крају Визиготи највероватније нису превише ангажовали у унутрашњим сукобима франачких краљева.

Литература

  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
  • Orlandis, J. Historia del Reino visigodo español: Los acontecimientos, las instituciones, la sociedad, los protagonistas. Rialp, D.L., Madrid, 2003 (ISBN 84-321-3469-4) (извор)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported