Бланка од Кастиље
Бланка од Кастиље
{$caption}
Бланка од Кастиље, француска краљица
Лични подаци
Датум рођења 4. март 1188.
Место рођења Паленција, Кастиља
Датум смрти 26. новембар 1252.
Место смрти Париз, Француска

Бланка од Кастиље или Бланш од Кастиље (шп. Blanca de Castilla; фр. Blanche de Castille) је била краљица Француске, супруга француског краља Луја VIII. Била је кћерка кастиљанског краља Алфонса VIII и Леонор Плантагенет, кћерке енглеског краља Хенрија II и Леонор од Аквитаније. Бланка је такође била сестричина Јована без Земље, јер је њена мајка Леонор била Јованова сестра. Њена удаја за будућег француског краља била је једна од клаузула у мировном споразуму склопљеном између Енглеске и Француске 1200. године. Водила је Француску прво као регенткиња свог малолетног сина Луја IX Светог, а потом у његовом одсуству, док је Луј ратовао у Светој земљи.

Рођење и детињство

Бланка је била девето од дванаесторо деце кастиљанског краљевског пара, Алфонса VIII и Леонор Плантагенет. О њеном детињству, као ни о детињству њене старије сестре, Беренгеле, нема много података. Зна се да је њена дадиља била Санча Лопез, дама пореклом из Салдање и Кариона, удата за Мартина Гарсију де Русиона.

Детињство Бланке од Кастиље трајало је веома кратко — већ са 11 година била је употребљена као дипломатски адут — била је удата за француског престолонаследника, будућег Луја VIII, сина француског краља Филипа II Августа.

Веридба и удаја

Дугогодишњи сукоби између Енглеске и Француске који су се одиграли крајем 12. века били су коначно приведени крају 1199. године, када су енглески краљ, Јован без Земље и француски краљ, Филип II Август, склопили мир и као залог том миру уговорили брак између француског престолонаследника и сестричине енглеског краља. Радило се о браку у чијим преговорима није учествовао невестин отац као њен главни заступник, већ њен ујак, с обзиром да је њена крвна сродност са енглеском владарском породицом била од суштинске важности у овом случају.

Следеће, 1200. године, у Кастиљу је стигло посланство на челу са Бланкином бабом, чувеном Леонор од Аквитаније, са задатком да невесту отпрати у Француску. Леонор од Аквитаније ју је испратила до опатије Фонтевро, места где су били сахрањивани сви владари из енглеске династије Плантагенета. Бланкина баба је остала у Фонтевроу, а Бланка је наставила пут ка Нормандији, где ју је чекао њен ујак, енглески краљ.

Пре него што је обављено венчање, потписан је споразум у Гулеу 21. маја 1200. године између Француске и Енглеске. Клаузуле везане за невестин мираз најбоље говоре о величини и значају овог споразума. Енглески краљ је својој сестричини у мираз дао велике територије око којих су се Енглеска и Француска спориле, као и 20.000 марака, новац који је био предат директно француском краљу, Филипу Августу и његовом сину Лују, и који је требало да буде враћен енглеском краљу ако у браку не буде било деце.

Дофена и краљица

Крунисање Луја и Бланке у Ремсу 1223. године. Минијатура из рукописа Grandes Chroniques de France, насликана око 1450. Данас се налази у Народној библиотеци Француске.
Крунисање Луја и Бланке у Ремсу 1223. године. Минијатура из рукописа Grandes Chroniques de France, насликана око 1450. Данас се налази у Народној библиотеци Француске.

Луј и Бланка имали су дванаесторо деце, десет синова и две кћери, међутим, само их је петоро преживело — будући Луј IX, Робер, гроф од Артоа, Алфонс, гроф од Поатјеа и Оверња, Шарл Етјен, гроф од Анжуа и Мена и Изабел, једина кћерка која је провела већину свог живота у манастиру. О овом првом периоду Бланкиног боравка на француском двору има мало података — дворски дневници бележе само рођења њене деце, а у рачунима краљевине Француске појављују се неки трошкови на одећу престолонаследника Луја и његове жене.

Године 1223. након дуге владавине, умро је Филип II Август и на престо је ступио Луј као Луј VIII. Нови краљ је био крунисан у Ремсу, а потом је следила нешто скромнија церемонија крунисања нове краљице. Међутим, Лујева владавина је била кратког века. Већ 1226. године Луј VIII је умро и за собом оставио дванаестогодишњег дечака, Луја IX, на престолу Француске. У свом тестаменту Луј VIII је изричито захтевао да се туторство над малолетним краљем и краљевством додели његовој супурузи, Бланки, која је тада имала 36 година.

Регентство

Чим је дошла на власт, Бланка је морала да се суочи са групом велможа на челу са ванбрачним сином Филипа Августа, Филипом Ирепелом, који нису бирали средства у борби против краљице. Клеветали су је како је посезала за новцем из државне благајне како би награђивала своје кастиљанске рођаке, како је одлагала женидбу младог краља како би могла што дуже да га контролише, као и да је била љубавница папског легата Романа Франђипанија. Упркос свим тим клеветама, Бланка је успешно водила Француску све до 1231. године, када је Луј IX преузео владавину Француском. Међутим, Бланка је и даље заузимала веома важно место на француском двору, које је задржала све до своје смрти.

Краљица мајка

Године 1234. када се Луј IX оженио Маргаритом од Провансе, кћерком Рамона Беренгера IV, грофа Провансе, Бланка је постала краљица мајка. Међутим, њен утицај на француском двору није јењавао, и млади краљ је њено мишљење увек уважавао и имао велико поверење у своју мајку.

Четрнаест година касније, регентство Француском ће опет доћи у Бланкине руке. У јуну 1248. пре него што је пошао у Седми крсташки поход у Свету земљу, Луј IX је овластио своју мајку као регенткињу земље у његовом одсуству, и том приликом јој дао прилично широка права: могла је да именује и смењује све поданике француске круне, да додељује црквена достојанства и бенефиције, да прима заклетве новопроглашених бискупа и опата. Бланка је такође имала још један важан задатак: морала је да помаже краљеву војску у војном походу, како у логистичком тако и у економском смислу.

Бланка од Кастиље је умрла 26. новембра 1252. док се њен син још увек налазио у крсташком походу. Била је сахрањена у опатији Мобисон, коју је сама основала. Енглески хроничар, Метју Парис, који је иначе био непријатељски расположен према Бланки, том приликом је забележио:

И тако је величанствена краљица Бланка, жена по природи, али мушкарац по карактеру, која се с правом може поредити са самом Семирамидом, рекла збогом овом веку, остављајући за собом неутешну Француску.

Литература

  • Cándida Martínez et al. Mujeres en la Historia de España. Blanca de Castilla. Planeta, Barcelona, 2000, стр. 105-108 (ISBN: 84-08-03541-X)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported