Беренгела од Кастиље
Беренгела од Кастиље
{$caption}
Беренгела од Кастиље. Споменик у парку Ретиро у Мадриду
Лични подаци
Датум рођења 1. јун 1180.
Место рођења Сеговија, Кастиља
Датум смрти 8. новембар 1246.
Место смрти Бургос, Кастиља

Беренгела од Кастиље (Berenguella de Castilla) је била краљица Кастиље и Леона. Рођена је у Сеговији, 1. јуна 1180. године, а умрла је 8. новембра у манастиру Уелгас у Бургосу, 1246. године. Након смрти свог оца, Алфонса VIII од Кастиље, регентовала је Кастиљом у име свог малолетног брата Енрикеа, а кад је овај погинуо након незгодног пада са коња, постала је краљица Кастиље. Имала је веома важну улогу у доласку њеног сина, Фернанда прво на кастиљански, а потом и на леонски престо. Такође је одиграла битну улогу у организацији Реконкисте Андалузије коју је предводио Фернандо и која је, заједно са походима арагонског краља, Ђаумеа I на истоку и Португалаца на западу полуострва, арапске поседе свела на Гранаду у коју се слило сво муслиманско становништво протерано са територија које су освојили хришћани.

Рођење и детињство

Беренгела је била прва кћерка од дванаесторо деце кастиљанског краља, Алфонса VIII, и његове жене, Леонор Плантагенет, кћерке енглеског краља Хенрија II и Леонор од Аквитаније. Са очеве стране, била је праунука Беренгеле I, сестре Рамона IV Беренгера, грофа од Барселоне, и Алфонса VII од Кастиље.

Од штурих података које извори нуде, знамо да се њена дадиља звала Естефанија, жена Педра Санчеза. Такође, Беренгела се помиње неколико пута као део пратње својих родитеља. Савременици су били веома мало заинтересовани за живот младе инфанте све док није постала вереница наследника престола Светог римског царства, Конрада II Швапског.

Веридба са Конрадом II Швапским

Беренгелино детињство, као и свих других жена високог рода у средњем веку, није дуго трајало. Када је имала само осам година, постала је вереница Конрада II Швапског. Њен отац, Алфонсо VIII и Конрадов отац, цар Светог римског царства, Фридрих I Барбароса (1152—1190), склопили су у Кариону 1188. уговор са веома компликованим и детаљним клаузулама који је такође укључивао и саму Краљевину Кастиљу, с обзиром да у доба склапања уговора кастиљански краљевски пар није имао мушке деце и Беренгела је била једина наследница кастиљанског престола.

Међутим, кад се 1189. године кастиљанском краљевском пару родио син, Фернандо, уговорени брак са Конрадом II био је поништен, тако да је Беренгела постала опет моћно оружје кастиљанске дипломатије.

Удаја за Алфонса IX од Леона

Неколико година касније, била је употребљена у пацификацији односа између двају иберских краљевина, Кастиље и Леона, које су се деценијама сукобљавале око пограничних питања. Године 1199. Беренгела се удала за леонског краља, Алфонса IX (1188—1230). Венчање се одржало у Ваљадолиду. Веома детаљан опис протокола предаје мираза и уговора који је одређивао шта је све невеста требало да добије од свог оца и свог мужа сведоче о важности овог чина који је требало да приведе крају рат између две краљевине који је трајао готово читав век. Територије које је Беренгела добила чиниле су тампон зону између две краљевине у којој су се налазили бројни дворци и тврђаве који би били под директном управом нове леонске краљице, а најодличнији леонски великаши и племство са тих територија заклели су се директно Беренгели на верност.

Међутим, иако је од овог брака зависио мир између Кастиље и Леона, папска курија није на њега гледала благонаклоно, јер су Беренгела и Алфонсо били у крвном сродству. Брак је трајао седам година и у њему је рођено четворо деце — Фернандо, будући краљ Кастиље и Леона, Алфонсо, Беренгела и Констанца, која ће постати једна од најутицајнијих опатица у манастиру Уелгас у Бургосу. Коначно, 1204. године, брак је био поништен и Беренгела се вратила у Кастиљу, у својству леонске краљице, титуле коју је љубоморно чувала и која ће годинама касније дати право Фернанду да уђе у борбу за леонски престо.

Регенткиња и краљица Кастиље

Минијатура из рукописа //Списак краљевских привилегија// (//Índice de los Privilegios reales//) из 13. века. Данас се чува у катедрали Сантијага де Копостеле.
Минијатура из рукописа Списак краљевских привилегија (Índice de los Privilegios reales) из 13. века. Данас се чува у катедрали Сантијага де Копостеле.

Алфонсо VIII је умро 1214. године и на кастиљански престо је ступио Беренгелин брат, једанаестогодишњи дечак који је био крунисан као Енрике I од Кастиље. Регентство над младим краљем преузела је краљица Леонор, Беренгелина мајка, међутим, и она је истог месеца умрла, тако да је управљање краљевством преузела Берангела. Беренгела је одмах дошла у сукоб са моћним племићем Алваром Нуњезом од Ларе, који је убрзо преузео контролу над регентством краљевства, искористивши одређене клаузуле тестамента покојног краља Алфонса VIII. Међутим, Енрике је 1217. године, пре него што је постао пунолетан (према ондашњим обичајима, пунолетство се стицало са 15 година), пао с коња и погинуо, те је престо припао Беренгели. Извори наводе да су племићи признали Беренгелу као законску краљицу Кастиље, али су је истовремено молили да престо препусти свом сину Фернанду, који је тада имао 17. година, јер с обзиром да је жена, неће бити у стању да поднесе терет владања. Беренгела је одмах послала по свог сина у Леон и чим је овај стигао на кастиљански двор, абдицирала је у његову корист. Фернандо од Леона био је проглашен краљем Кастиље у Ваљадолиду 1217. неколико дана касније. Леонском краљу се ово није свидело те је помогао фракцију племства породицом Лара на челу, веома моћним феудалним великашима, међутим, нису имали успеха. Фернандо је уз помоћ своје мајке успео да задржи кастиљански престо и да се учврсти на њему.

Од тог момента па на даље, Беренгела ће имати веома важно место на кастиљанском двору и у кастиљанској политици. Створила је око свог сина круг племића који су му били верни, сређивала је интерне сукобе на двору и вршила веома важну улогу саветника краља. Такође је владала Кастиљом док је Фернандо био одсутан у борби са муслиманима, чак је својим сопственим добрима финансирала војне походе против Ал Андалуза.

Борба за леонски престо

Након смрти Алфонса IX 1230. године, Фернандо је у својој мајци, Беренгели, имао веома моћног савезника у борби за леонски престо. Управо захваљујући територијама између Леона и Кастиље које су биле дате Беренгели на управу након њеног венчања са леонским краљем, Фернандо је успео да уђе у Леон и затражи испуњење свог права на леонски престо који је Алфонсо тестаментом оставио Санчи и Дулсе, својим двема кћеркама из првог брака са Терезом од Португала. Тереза од Португала, у жељи да се избегне крвопролиће, повела је преговоре са Беренгелом како би се дошло до договора који би био повољан за обе стране. То је уједно било последње и дефинитивно уједињење Кастиље и Леона.

Беренгела од Кастиље је умрла 8. новембра 1246. године у манастиру Уелгас у Бургосу.

Литература

  • Cándida Martínez et al. Mujeres en la Historia de España. Berenguela de Castilla. Planeta, Barcelona, 2000, стр. 101-105 (ISBN: 84-08-03541-X)
  • Francisco Ansón. Fernando III, Rey de Castilla y León. Ed. Palabra, 1998, Madrid (ISBN:8482392336) (извор)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported