Антоније Бранковић

Антоније гроф Бранковић (рођен у последњој четвртини 18. века – умро 1. августа 1824. године) био је српски свештеник, архимандрит манастира Хопово и Гргетег и краткотрајно пакрачки епископ.

Постављен је 1805. године за другог професора Богословије у Сремским Карловцима. Истовремено је обављао дужност архиђакона митрополита Стефана Стратимировића. Предавач на Богословији био је до 1818. године када је рукоположен у чин јеромонаха и постављен на положај хоповског архимандрита. Био је администратор арадске епархије након смрти епископа Павла Авакумовића. Настојник манастира Гргетега постао је 1819. године. Као и неки његови претходници на архимандритском положају и он је био асесор митрополитске конзисторије.

Пештански адвокат и књижевник Михаило Витковић надао се да ће Антоније Бранковић наследити остарелог будимског епископа Дионисија Поповића. Ипак то се није десило јер је архимандрит Антоније изабран за пакрачког епископа. Није дочекао чин посвећења јер је умро убрзо након избора 1. августа 1824. године.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Павле Хаџић (1819—1824) Јустин Јовановић

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported