Амаларих

Амаларих је био други краљ визиготског краљевства на у Хиспанији од 511. (од 526. самостално) до 531. Био је син Алариха II и Теодеготе, кћерке Теодориха Великог. Формално је владао пуних двадесет година, од којих читавих 15 под регентством свог деде, остроготског краља.

Остроготско регентство

Доба регантства Теодориха Великог протекло је углавном у миру. Визиготи су успели у том периоду да поврате неке од изгубљених градова након битке код Вујеа, међу њима и Безје и Родез. Остроготску владавину је обележила и верска толеранција, али је опоравак од пропасти из 507. године је био веома спор. Службеници који су сакупљали жито за снабдевање Рима били су веома корумпирани, намети за закупце земље били су огромни, а убиства су била уобичајна појава. Теодорих је покушао све ово да искорени, међутим, није познат резултат његових напора. Пред крај своје владавине именовао је Острогота Теудиса за војног команданта Хиспаније. Теудис је владао Визиготима у име Теодорика све до Теодорикове смрти 526. године.

Долазак на престо

Након смрти Теодорика Великог, земље којима је владао поделила су његова два унука — Амаларих је постао краљ Визигота, а Аталарих Острогота. Два Теодорикова унука су одмах потписала споразум по коме је Аталарих ослободио Визиготе плаћања годишњег трибута Остроготима и вратио им њихово благо које је пало у остроготске руке приликом ослобађања Каркасона од франачке власти након битке код Вујеа. Тада се и дефинисала граница са Францима која ће ту остати све до пропасти Визиготског краљевства 711. године. Створена је посебна визиготска провинција с друге стране Пиринеја, Септиманија или Нарбонска Галија са престоницом у Нарбону.

Брак са Хлотилдом

О Амалариховој владавини се мало зна. Једини подаци који су сачувани односе се на његов брак са франачком принцезом Хлотилдом коју је он безуспешно покушавао да натера да прихвати аријанство.

Не знају се мотиви због којих је Амаларих тражио руку Хлодовехове кћери. Међутим, када сви покушаји да Хлотилда напусти правоверно хришћанство нису успели, Амаларих је почео да је злоставља. Гргур Турски наводи како је Хлотилда на крају послала свом брату, париском краљу Хилдеберту крваву марамицу и на тај начин тражила помоћ. Прокопије такође помиње да је Амаларих малтретирао своју супругу због њене вере. Међутим, Јорданес не помиње никакво малтретирање франачке принцезе и тврди да је Амаларих био жртва франачке преваре и да је Хилдебертов поход на Визиготе био освајачке природе, а не да је пошао сестри у помоћ.

Смрт

Године 531. париски краљ Хилдеберт је кренуо с војском на Септиманију. Визиготи су му прижили жилав отпор, међутим, он је ипак потукао Амалариха код Нарбона. Амаларих је побегао у Барселону и покушао да се сакрије у једну цркву правоверног хришћанства, међутим био је убијен на степеништу. Неки извори наводе да га је убио извесни Франак Бесон, осветивши се због лошег живота који је пружио франачкој принцези. Међутим, такође постоје индиције да је његову смрт испланирао Теудис, Острогот кога је Теодорик Велики поставио при крају своје владавине на место војног команданта Хиспаније.

Амаларих је био последњи потомак Балти династије. Са његовом смрћу, угасила се и лоза која је више од 130 година владала Визиготима. На визиготски престо дошао је Острогот, Теудис.

Претходник: Визиготски краљ Наследник:
Гесалеих (511—531)
(регентство Теодориха Великог до 526)
Теудис

Литература

  • Cebrián, J.A. La aventura de los godos. La Esfera, Madrid, 2006 (ISBN: 84-9734-559-2)
  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
  • Herwig Wolfram. The Roman Empire and Its Germanic Peoples. Univ. of California Press, London, England, 1997. ISBN-0-520-08511-6
Визиготски краљеви
Рани краљеви Аларих I ~ Атаулф ~ Сигерих
Аријанохришћански тулуски краљеви Валија ~ Теодорих I ~ Торисмунд ~ Теодорих II ~ Еурих ~ Аларих II
Аријанохришћански хиспански краљеви Гесалеих ~ Амаларих ~ Теудис ~ Теудигисил ~ Агила I ~ Атанагилд ~ Лијува I ~ Леовигилд
Никејскохришћански хиспански краљеви Рекаред I ~ Лијува II ~ Витерих ~ Гундемар ~ Сисебут ~ Рекаред II ~ Свинтила ~ Сисенанд ~ Хинтила ~ Тулга ~ Хиндасвинт ~ Рекесвинт ~ Вамба ~ Ервиг ~ Егика ~ Витица ~ Родерих
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported