Александар Узелац

Александар Узелац је српски историчар који истражује углавном српску историју и историју југоисточне Европе у средњем веку. Узелац је својим радовима тематски опсег српске медиевистике проширио већом пажњом на утицај татарског, номадског фактора у историји споменутих области о чему је његова књига Под сенком пса — Татари и јужнословенске земље у другој половини XIII века. Истраживање српског средњег цека Узелац је обогатио и пажљивијим изучавањем извора латинске провенијенције у више краћих историографских радова и у књизи Крсташи и Срби Срби (XI—XII век).

Узелац је рођен у Београду 1981. године. Студирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Магистрирао је са радом Furor Tartarorum: Монголи и Татари у српским историјским изворима XIII и XIV века 2008. године. Докторирао је 2013. године тезом Србија, Бугарска и Татари у другој половини XIII века. Стручно се усавршавао на већем броју страних универзитета и института: Институту Марџани у Казању у Русији, Историјском факултету Софијског универзитета и Центру за средњовековне студије Универзитета у Великом Трнову у Бугарској.

Уређивао је часопис Золотоордынское обозрение и сарађује на пројекту Института Марџани Златна хорда у светској историји.

У својим истраживањима Узелац се бавио историјом номадских народа, српском, балканском и источноевропском средњовековном историјом, средњовековним ходочасницима и путописцима, географским представама у средњовековним делима, српском војном историјом у средњем веку и другим темама.

Објавио је књиге Под сенком пса — Татари и јужнословенске земље у другој половини XIII века (Утопија, Београд 2015) и Крсташи и Срби (XI—XII век) (Утопија, Београд 2018). Написао је и четрдесетак научних радова, студија и приказа историографских публикација. Заједно са Тибором Живковићем, Владетом Петровићем и Драганом Кунчер приредио је Анонимов Опис источне Европе (Anonymi Descriptio Europae Orientalis). Приредио је дела Марка Пола и шпанског путника Кабесе де Ваке.

Литература

  • О аутору у Александар Узелац, Крсташи и Срби Срби (XI-XII век), Утопија, Београд 2018.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported