Аларихов бревијар
Рукопис Алариховог бревијара, данас се налази у Оверњу, Клермон у Француској
Рукопис Алариховог бревијара, данас се налази у Оверњу, Клермон у Француској

Аларихов бревијар (лат. Breviarium Alaricianum) је кодекс који представља сажетакримског права и његово прилагођавање визиготском начину живота који је урађен по наређењу визиготског краља Алариха II 506. године. Аларих II је наредио састављање овог законика како би својим хиспаноримским поданицима обезбедио скуп правила према којима би се понашали и према којима би хиспаноримске судије доносили пресуде у споровима између Хиспаноримљана. Краљ је такође наредио да се додају објашњења на једноставном језику свим оним законима код којих би се указала потреба. Овај кодекс садржи многе тачке Теодосијевог законика као и неких других римских законика. Био је урађен у веома кратком року због чега обилује недостацима, међутим и поред тога овај законик је био веома високо цењен у раном средњем веку у северним Пиринејима.

Рад је организовао и водио Визигот Гојарих кога је највероватније убио краљ Гесалеих 510. године на двору у Барселони. Сам законик су, пре него што га је краљ потписао 2. или 3. фебруара 506. године, прегледали и одобрили никејскохришћански бискупи и хиспаноримски племићи. Оригинал се чувао у краљевској ризници, док су копије биле послате свим краљевским службеницима Хиспаноримљанима који су били задужени да примењују овај закон. Све копије је потписао извесни Хиспаноримљанин Анијан.

Копија текста која се одржала до данашњих дана је копија која је била упућена извесном Тимотеју. Потписао ју је Анијан у Ер сир л'Адуру. У писму које је послато уз овај примерак пише да је циљ овог законика био уклањање свих недоречености и двосмислености римског права и да би закони Бревијара требало да буду једини закони који ће се од тад па на даље примењивати на хиспаноримским судовима. Примена било каквог другог закона се сматрала преступом за који је била прописана строга казна.

За време свег свог постојања, Аларихов бревијар је допуњен само једном — допунио га је Теудис 546. године. Такође је сачуван једна копија рукописа ове допуне, која је позната као Закон о судским трошковима, којим се одређивала највиша сума коју су стране у судском спору могле добровољно да плате пре суђења, а у циљу спречавања подмићивања судских службеника.

Аларихов бревијар је био у употреби све до 654. године када га је укинуо Рекесвинт. Овај законик представља практично једини историјски извор о животу хиспаноримског становништва у визиготској Хиспанији.

Литература

  • Cebrián, J.A. La aventura de los godos. La Esfera, Madrid, 2006 (ISBN: 84-9734-559-2)
  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported