Жене у бици на Јармуку

Могло би се рећи да су муслиманске жене имале, ако не пресудну, онда веома битну улогу муслиманској победи над Византијом у бици која се десила средином августа 636. године у долини реке Јармук и која је за последицу имала византијски губитак Сирије.


Споменик у спомен битке на Јармуку
Споменик у спомен битке на Јармуку

Извођач: Марија Лазаревска. >>>

Долина реке Јармук је једна од најсувљих области у пустињи. Арапска војска је била свесна да јој предстоји сукоб са великом и добро организованом ромејском војском. Ова битка уједно се сматра и једном од најкрвавијих битака у историји арапских освајања. Муслимани су три пута извршили напад, међутим, сваки пут су били присиљени да се повуку под притиском византијске коњице. Међутим, одступницу су им одсецале њихове жене, које су их, сваки пут кад би се повукли, повицима, поругама и претњама враћале назад у борбу и храбриле их.

Занимљива је прича о седамдесеттрогодишњем Абу Сафајану који се борио на коњу у муслиманским редовима. Другог дана борбе, 16. августа, лево крило на ком се борио попустило је пред византијским нападом те су војници били приморани на повлачење. Абу Сафајан је, међутим, одмах налетео на своју жену, педесетогодишњу пуначку опасницу Хинд бин Урбу, која га је дочекала с мотком од шатора и ударцима га натерала назад у борбу, да би потом запевала песму коју је певала у бици код Ухуда, кад је бодрила Арапе пагане који су се тад борили против првих муслимана:

Ми смо кћери ноћи,
Крећемо се међ јастуцима,
с мачјом грациозношћу,
и наруквицама на надлактицама;
Ако нападнеш, прихватићемо те,
Ако се повучеш, осудићемо те
на вечну одвојеност без љубави.

Овакво понашање није било баш у складу са исламским учењем, али је свакако дало резултата. Муслимани, иако бројчано инфериорнији, однели су убедљиву победу над Византинцима и тиме заокружили освајање Сирије. Забележено је да је један војник прокоментарисао: Лакше нам је суочити се с Ромејима (Византинцима) него са нашим женама.

Литература

David Nicolle. Yarmuk 636 A.D.: The Muslim Conquest of Syria #31, Osprey Publishing, 1994 стр. 69

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported