Времеплов за Сервантеса

Приликом реновирања трга Кортес у Мадриду, 5. децембра 2009. године испод споменика Сервантесу испред зграде Посланичког конгреса, нађен је ковчег са документима старим скоро два века. Ковчег од олова, који је 17. децембра 2009. отворен у Регионалном археолошком музеју у Алкали де Енарес, садржао је четири тома Дон Кихота из 1819. године, биографију Сервантеса, примерак Краљевског статута за Краљевске Кортесе из 1834. године, као и ордење и новчиће из тог времена.


Воштана фигура Сервантеса у Музеју воштаних фигура у Мадриду
Воштана фигура Сервантеса у Музеју воштаних фигура у Мадриду

Извођач: Ана Здравковић. >>>

Артефакти нађени у ковчегу налазе се у изузетно очуваном стању, с обзиром да је ковчег био запечаћен, а документи импрегнирани неком врстом инсектицида.

Четири тома Дон Кихота штампана су у Краљевској штампарији у издању Шпанске краљевске академије. Ради се о четвртом издању Шпанске краљевске академије из 1819. године илустрованом 21 графиком Томаса Лопеза, Алехандра Бланка и цртежима Хосеа Рибељеса. Важност овог издања лежи у чињеници да садржи Сервантесову биографију коју је написао Мартин Фернандез Наварете, као и у томе што се базирало, за разлику од осталих, на издању Дон Кихота из 1608. године које је садржало корекције самог Сервантеса.

Краљевски статут из 1834. године такође је врло вредно откриће, јер представља неку врсту Устава и претходницу повратка либерализма у Шпанију током регентства краљице Марије Кристине. Након Наполеонове инвазије на Шпанију и Рата за независност који је следио (1808—1814), Фернандо VII је укинуо Кортесе и увео апсолутизам који је трајао све до његове смрти, 1833, када га је наследила малолетна Изабела II, у чије име ће владати њена мајка, краљица Марија Кристина, блиска либералима. Следиће карлистички ратови у којима ће се сукобити либерали, који су штитили интересе Марије Кристине и Изабеле на једној страни, и апсолутисти, који су штитили интересе Изабелиног стрица Карлоса, који је такође претендовао на престо јер је сматрао нелегалним укидање салијског закона по ком престо може наследити само мушкарац.

Поред већ поменутих докумената, у ковчегу су се налазили и примерци дневних новина из 1834, кад је ковчег закопан, затим Књига о животу генерала Мине, шпанског ратника који се борио у шпанском Рату за независност и који је био стрељан 1817. године у Мексику, један рукопис, једна књига о Сервантесовом животу, као и осам пакетића са новчићима из оног времена.

Литература

El cofre hallado bajo la estatua de Cervantes contiene tomos del Quijote de 1819 y un Estatuto Real. La Vanguardia, 18. 12. 2009. (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported