Верокио:Христово крштење

На слици ренесансног сликара Андреје дел Верокија приказан је један од најзначајних новозаветних догађаја, крштење Исуса Христа у реци Јордан из руку Јована Крститеља.


Верокио:Христово крштење
Верокио:Христово крштење

Извођач: Мирослав Шолти. >>>

Верокијева слика је урађена као олтарска слика и то у периоду између 1472. и 1475. године у време када је стари мајстор имао веома надареног ученика, Леонарда да Винчија. По анегдоти коју је забележио већ Ђорђо Вазари почетком друге половине 16. века, Верокио је Леонарду поверио да наслика једног од клечећих анђела, лево од Христа. Када је Леонардово дело било готово, Верокио се толико постидео префињености и талента младог Леонарда, који је тада имао двадесетак година, да се зарекао да више никада неће сликати.

Овој Вазаријевој анегдоти данашњи историчари уметности могу додати да након настанка Христовог крштења не може се датовати ни једно старије Верокијево дело. Такође, примећено је да је иста рука која је радила анђела, Леонардова рука, радила и Христово тело и позадину у виду пејзажа карактеристичног за касније Леонардове слике.

Литература

Франк Целнер, Леонардо да Винчи, 1452—1519, Tachen/IPS, Београд 2002, стр. 10—15.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported