Јан Вермер:Алeгорија сликарства

Слика славног холандског сликара Јана Вермера (1632—1675) се традиционално назива Алегорија сликарства или Атеље. Међутим, слика је пребогата иконографским представама и данас се сматра да је њена иконографија упућује не на уметност, већ на алузију на актуелне политичке догађаје Вермеровог времена.


Вермер: Алегорија сликарства
Вермер: Алегорија сликарства

Извођач: Андреј Бјелаковић. >>>

Сликар, који је окренут леђима, слика девојку са маслиновим венцем на глави која држи књигу и тромбон. Тако опремљена девојка симболише старогрчку музу историје, Клио (Она која прославља). Тромбон, који је симбол славе, налази се тачно испред слике на зидној мапи која приказује Хаг, стару резиденцију холандских кнежева из династије Оранж. Пошто је кнез Вилем III управо 1672. повратио власт од регента Јана де Вита, слика је настала управо у то време, у освит Француско-холандског рата (1672—1678). Пред навалом војника Луја XIV, малена Холандија је склопила савез са некадашњим непријатељима, Хабзбурзима, владарима Светог римског царства и Шпаније. Двоглави орао на лустеру, изнад мапе највероватније симболише савез са Хабзбурзима коме се и сам Вермер као католик можда обрадовао. На крају, и сама мапа представља седамнаест провинција хабзбуршке Низоземске које су се још 1609. одвојиле од Шпаније и створиле Уједињене провинције, односно Холандију. Посмртна маска на тешком храстовом столу, по коме знамо да је сцена смештена у Вермеров атеље, направљена је по лику Вилема I, који је додуше био вођа низоземске револуције против Хабзбурга крајем 16. века, али је пре тога био омиљени дворанин цара Карла V. Сликар је такође оденут у бургундску ношњу 16. века из времена када су Бургундија и Низоземска имале заједничког владара из династије Хабзбурга.

Литература

N. Schneider, Vermeer, 1632 -1675, Veiled Emotions, Taschen, Köln 2000, 81 - 85.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported