Трепанација

Трепанација је отклањање дела кости лобање без повреде крвних судова, можданих опни и мозга који се налазе испод кости лобање.


Дрворез Питера Тревериса, илустрацију за Handywarke of surgeri Хијеронимуса фон Брауншвајга из 1525. године.
Дрворез Питера Тревериса, илустрацију за Handywarke of surgeri Хијеронимуса фон Брауншвајга из 1525. године.

Извођач: Мирослав Шолти. >>>

Трепанација је један од најстаријих хируршких захвата на свету. Била је примењивана још у каменом добу. Најстарије нађене лобање над којима је извршена трепанација датирају из 3000 године пре н. е. и нађене су у дунавском басену, а вршене су из здравствених разлога јер се веровало да помажу у лечењу мигрена, епилепсије и менталних болести.

Успех којим су вршене трепанације у каменом добу је запањујући, иако се дуго одбацивала та претпоставка, јер су хирурзи 18. и 19. века одбацивали ову процедуру због скоро стопостотног процента смртности (Шредер, 1957).

Трепанација је вршена у свим цивилизацијама током историје и у свим деловима света — Кина, Инке, стари Египћани који су ту вештину вероватно преузели од Грка, Рим, Византија…

Слика представља дрворез Питера Тревериса, илустрацију за Handywarke of surgeri Хијеронимуса фон Брауншвајга из 1525. године.

Литература

Водич кроз трепанацију (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported