Прва трансконтинентална пруга у САД

Прва америчка трансконтинентална пруга изграђена је шездесетих година 19. века. Ова пруга је спајала већ постојећу железничку мрежу на источној атлантској обали САД са Калифорнијом на западној пацифичкој обали.


Радници на прослави завршетка радова
Радници на прослави завршетка радова

Извођач: Марина Говедарица. >>>

За изградњу ове пруге створена је Пацифичка железничка компанија (Pacific Railroad Company) која је поставила прве шине код Сакрамента 1863. године. Прве године изградње биле су пропраћене разним практичним и финансијским тешкоћама. Један од највећих проблема био је недостатак радне снаге. Године 1864. Пацифичка железничка компанија на свом платном списку имала је само 600 радника. Из тог разлога, решено је да се унајме кинески радници, који су своју вештину и вредноћу већ раније доказали на изградњи калифорнијске централне пруге.

Први кинески радници пристигли су 1865. године и радили су за око 28 долара месечно. До лета 1868. године, на изградњи пруге учествовало је 4.000 радника од којих су две трећине били Кинези. Изградња је текла споро и била је веома опасна. Кинези су користили сопствена искуства донета из Кине како би премостили велике тешкоће на које су наилазили у току градње. Ризиковали су животе постављајући динамит на тешко приступачним местима, а многи су били жртве тешких услова рада и оштрих зима.

У пролеће 1869. године радови су се коначно приближили крају. Кинески и ирски радници били су изабрани да поставе шине на последњој преосталој деоници дугој 12 миља, што је било завршено за мање од 12 сати. Два краја пруге започета један на истоку а други на западу, састала су се код Промонторија у држави Јута 10. маја 1869.

Литература

Central Pacific Railroad Photographic History Museum (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported