Теодосијев обелиск у Цариграду

Теодосијев обелиск, којим је крајем 4. века улепшан цариградски хиподром, био је у ствари један од два обелиска које је подигао египатски фараон Тутмес III (1490—1436. пре н. е.) у Амоновом храму у Теби. Обелиск је био израђен од једног комада црвеног гранита и затим декорисан хијероглифима.


Обелиск на хиподрому у Константинопољу
Обелиск на хиподрому у Константинопољу

Извођач: Мирослав Шолти. >>>

У време радова на проширењу Византа и претварања ове провинцијске вароши у Константинопољ, Други Рим на Босфору, обелиск је између 324. и 337. измештен из Тебе са намером да се пренесе у Константинов град. Константин Велики је изгледа наредио да се оба Тутмесова обелиска пренесу у Александрију одакле је требало један транспортовати у Рим на Тибру, други у Рим на Босфору. Било како било, када је Тутмесов обелиск превезен из Александрије у Константинопољ није познато, данас се само грубо може утврдити да је то извршено између 363. и 390. године.

Обелиск је најзад постављен на цариградски хиподром у време владавине цара Теодосија I, вероватно 390. као један од споменика који је требало да обележи августову победу над западним узурпатором Магнусом Максимом. Напори да се обелиск подигне забележени су на два сачувана натписа — на латинском натпису у стиху на јужној страни споменика, као и на грчком натпису на северној страни. Натписи славе цареву моћ у потчињавању големог терета земље, али и бележе успех градског префекта Прокла који је задатак извршио у року од тридесетак дана.

Током радова на постављању, или можда самог транспорта, обелиск је оштећен тако да данашњи споменик вероватно представља свега две трећине првобитне дужине. Ипак, подизање обелиска био је велики подвиг за самог Теодосија који је овим потезом показао да у нечему надмашује и самог оснивача града, Константина који није био кадар да изврши транспорт и постављање обелиска. Штавише, поред тога што је надмашио Константина, Теодосије је показао да се може сматрати равним оснивачу Римског царства, Августу, који је 10. године пре н. е. из Хелиопоља у Египту донео обелиск као декорацију за римски Циркус Максимус.

Данас, Теодосијев обелиск представља један од свега два сачувана аутентична споменика на месту где се некада простирао велелепни цариградски хиподром.

Литература

Bassett, S. The Urban Image of Late Antique Constantinople, Cambridge 2004, стр. 86-87, 219-222.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported