Ван Гог: Сунцокрети

Сунцокрети, тема присутна у двема серијама слика мртве природе холандског сликара Винсента Ван Гога, једно су од малобројних уметничких дела у историји уметности која су готово постала синоним са именом уметника и његовом сликарском техником. Поред пејзажа и аутопортрета, ово су вероватно најпознатија Ван Гогова дела. Прва серија Сунцокрета настала је у Паризу током 1887. године и карактеристична је по томе што се сунцокрети налазе на поду, док је на сликама друге серије насталим у Арлу Бан Гог сликао букет сунцокрета у вази. Како се Сунцокрети убрајају у најзначајнија Ван Гогова дела, излагани су на свакој ретроспективној изложби овог сликара од 1901. године, а било је и више познатих покушаја фалсификовања неких од ових слика.


**Винсент Ван Гог** (1853—1890), Сунцокрети, уље на платну 92,1 пута 73 цм, Национална галерија у Лондону.
Винсент Ван Гог (1853—1890), Сунцокрети, уље на платну 92,1 пута 73 цм, Национална галерија у Лондону.

Извођач: Слађана Братић. >>>

Постоји велики број слика обе серије Сунцокрета, а неке од њих су јако сличне, уз врло мале и тешко приметне разлике. Ипак, све варијације се јасно уклапају у Ван Гогов сликарски манир и чине јединствену уметничку целину, док је истовремено свака појединачна слика јединствено уметничко дело.

Ван Гог је почео да слика сунцокрете пошто је из Холандије прешао у Француску са намером да оснује уметничку колонију. Прва слика настала је са циљем да украси собу његовог пријатеља и чувеног француског сликара Пола Гогена. Највећи број слика на којима су приказани сунцокрети Ван Гог је насликао у Арлу током 1888. и 1889. године. Сматра се да су за интензивност и живост боје сунцокрета заслужна нова открића у производњи боје током 19. века. Тумачи ових слика сматрају да оне представљају животни циклус који је приказан различитим тоновима боје сунцокрета.

Као и друга Ван Гогова дела, и Сунцокрети су привлачили пажњу колекционара уметничких дела. Велику медијску пажњу привукла је вест од 31. марта 1987. године када је јапански бизнисмен Јасуо Гото купио једну од слика из серије познату под називом Ваза са петнаест сунцокрета за до тада рекордну суму од готово 40 милиона америчких долара. Слика је била продата на аукцији лондонске аукцијске куће Кристи. Ова сума била је готово четвороструко већа од оне за коју је неколико година раније (1985) била купљена слика Поклоњење мудраца италијанског ренесансног сликара Андреа Мантења. Ипак и овај рекорд убрзо је био надмашен и то продајом још једног Ван Гоговог дела, Перунике. Ову слику купио је аустралијски бизнисмен Алан Бонд 1987. године.

Литература

Сунцокрети на сајту Vangoghgallery (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported