Падина свете Еулалије

Једна од атракција медитеранског града Барселоне је и улица Баишада де Санта Еулалија (Падина свете Еулалије), низ коју је, према легенди, тринаестогодишња хришћанка Еулалија била бачена на сломљена стакла и тако постала хришћанска светица. Данас се у тој улици налази мало светилиште посвећено овој мученици која је пострадала у великим Диоклецијановим прогонима хришћана крајем 3. и почетком 4. века нове ере.


Баишада де Санта Еулалија (кат. Baixada de Santa Eulàlia), улица у Барселони низ коју је, према легенди, била бачена света Еулалија на комаде разбијеног стакла
Баишада де Санта Еулалија (кат. Baixada de Santa Eulàlia), улица у Барселони низ коју је, према легенди, била бачена света Еулалија на комаде разбијеног стакла

Извођач: Мирослав Шолти. >>>

Према легенди, Еулалија је била дванаестогодишња девојчица која је живела у околини Барселоне када су отпочели крвави прогони хришћана широм Римског царства по наредби цара Диоклецијана. Ватрена хришћанка, Еулалија је жарко желела да се отворено супротстави крвницима и да их отворено оптужи за злочине над својим саверницима, а потом и да мученички умре за хришћанство.

Еулалијини родитељи, које је прерана Еулалијина храброст добро уплашила, решише да склоне неустрашиву малу хришћанку од таквих искушења те је одведоше на село, далеко од егзекуција и крви којима је девојчица свакодневно присуствовала живећи у граду. Међутим, Еулалија је једне ноћи успела да побегне, и у пратњи анђела, кроз гудуре и неприступачне крајеве, стигла је у град. Следећег јутра, већ је стајала пред претором Барселоне изговоривши следеће речи:

Реците ми, какав вас то бес тера да прогоните Бога Творца свих ствари на овоме свету? Ако сте жедни хришћанске крви, ето вам мене: ја сам непријатељ ваших богова, и спремна сам да их прегазим; моје срце и моје усне вам говоре да ни Исис, ни Аполон, ни Венера ни сам ваш цар нису нико ни ништа. Можете ме мучити, палити, сећи и разбити моје удове; ласно је сломити ломљиву чашу, али је најболније бити неспособан продрети у светлиште душе.

Након ових речи, Еулалија је пљунула у лице претору и срушила римске идоле који су се ту налазили. Одмах је била подвргнута најстрашнијим мукама да би на крају разјарени претор наредио да је разапну на крст у облику слова Х. Али, у моменту распећа, почео је да пада снег који је покрио њене интимне делове. У моменту кад је издахнула, на уста јој је изашла душа у облику белог голуба.

Света Еулалија је била сахрањена на месту где се данас налази црква Санта Марија дел Мар у Барселони. Њени посмртни остаци су ту почивали до 23. новембра 874, када су били пресељени на место где се данас налази барселонска катедрала, која данас носи и њено име. Слави се 12. фебруара, дан када је пострадала 304. године. Иако нема никаквих материјалних доказа да је заиста постојала, света Еулалија је једна од најпознатијих мученица са ових простора. Заједно са светом Мерсе, важи за заштитиницу града Барселоне.

Литература

Alicia Sanchez & María Pomes. Historia de Barcelona. De los orígenes a la acutalidad. Ed. Óptima, Barcelona, 2001. стр. 31—32 (ISBN: 84-95300-21-4)
Catholic Encyclopedia. Santa Eulalia de Barcelona. (извор)
Santoral Católico. Santa Eulalia de Barcelona. (извор)
Santa Eulalia de Barcelona. (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported