Ниш у путопису Евлије Челебије

Од источних писаца сачувана су само два путописа српских земаља из 17. века. Један од њих је турски путописац Евлија Челебија. Он је рођен у угледној породици у Цариграду. Веома образован и слободног духа цео живот је посветио путовањима. У пролеће 1660. године уследило је његово путовање од Једрена до Београда и том приликом је прошао кроз Ниш. Путопис је написао пред крај живота и састоји се од 10 књига.


**Хамам у Нишкој тврђави**, савремени изглед.
Хамам у Нишкој тврђави, савремени изглед.

Извођач: Слађана Братић. >>>

О крају око Ниша Челебија каже да се састоји од много напредних села. Град има тврђаву од камена са једном капијом без градске посаде. На бедему се налазе нанизане главе хајдука на дугим копљима. Капија је окренута према југу и направљена од дрвета. У самој тврђави нема неких посебних зграда.

Варош се налази у равници, има 2060 сиротињских кућа и сараја на спрат. Све је покривено ћеремитом а окружено виноградима и баштама. Најбољи је био сарај Нишли Али-аге и његовог таста. Најпознатије џамије су биле џамија Мурата I у чаршији грађена у старом стилу, затим угодна и пријатна џамија Мусли-ефендије и светла и добро посећена џамија Хусеин ћехаје. Град има више месџида и 22 мектеба, односно основних школа.

Путописац наводи да је у граду било више чесама од којих се издваја Јусуф-бегова са натписом: За љубав Хусеина са Кербеле нека је на здравље!. У вароши је постојао и Мехмед пашин мост. На средини моста је био киоск за одмарање, а на оба краја по један мали хамам. У граду је било око 200 дућана и свакакве робе. Клима је пријатна а људи су дарежљиви и одани уживању. Специјалитет су мед из кошница, младо масло и бели семит-ћуреци. Одатле је пут на запад водио у паланку Алексинац.

Литература

Евлија Челеби, Путопис, превод, увод, и коментар Хазим Шабановић, Сарајево 1967.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported