Хијеронимус Бош:Кола сена

Наслов ове слике Хијеронимуса Боша заснован је на фламанској пословици: „Свет је као кола сена, одакле свако носи све што може". Такође се може ставити у везу са цитатом из пророка Исаије из Старог завета (Исаија 40, 5): „… Да је свако тијело трава и свако добро његово као цвијет пољски."


Кола са сеном (1510), Хијеронимус Бош, триптих на дрвету, 135 х 190 цм. Музеј Прадо, Мадрид.
Кола са сеном (1510), Хијеронимус Бош, триптих на дрвету, 135 х 190 цм. Музеј Прадо, Мадрид.

Извођач: Слободан Ивановић. >>>

Хијеронимус ван Акен Бош (1450—1516), савременик Леонарда да Винчија, живео је у граду Хертогенбос, познатији под именом Ден Бош, одакле и потиче надимак овог сликара. Иако прилично изолован, Ден Бош је био напредно и културолошки стимулативно место. Хијеронимус, иако веома искрен католик и члан локалног верског братства, сликао је на веома бизаран начин да је у 17. веку имао репутацију јеретика. До данас је остало око 40 његових дела, иако се ни за једно од њих не зна тачан датум настанка нити се може успоставити сигурна хронологија.

Овај трипитих, назван Кола сена, припада Бошовом зрелом периоду кад су настали и други триптиси са сличном тематиком, као на пример, чувени триптих Врт задовољства. Затворен, овај триптих представља сцене седам смртних грехова. Отворен, леви панел представља Стварање и пад човека, као и протеривање побуњених анђела, док десно крило представља пакао. Централни панел је најинтересантнији: представља кола натоварена сеном које вуку ђаволи од овоземаљских задовољстава ка паклу и проклетству. Иза кола иду папа и цар, краљ и друге личности које би радо да се попну на кола са сеном, али на крају бивају пребијени или уништени свађама.

Ова слика, као и остале из овог периода, одликују се изузетном маштом исказаном у монструозним и апокалиптичним сценама. Бошова невероватна способност мешања фантазије и реалности чини да овај сликар буде познат по свом апсолутно неконвенционалном и лако препознатљивом стилу у ком преовлађују бића која су полу-људи полу-животиње, или полу-демони. Основне теме су прилично једноставне, али преоптерећене скривеним подтекстом и симболиком.

Постоје две верзије овог триптиха и обе се налазе у Мадриду, једна у Ел Ескоријалу, а друга у музеју Прадо. Обе верзије се налазе у веома лошем стању и биле су подвргнуте детаљној рестаурацији, а стручњаци се и даље не слажу око тога која је оригинал. Верзија која се налази у музеју Прадо је нешто мањих димензија — централни панел је 135 х 90 цм, а латерални панели су 135 х 45 цм, за разлику од оне у Ел Ескоријалу, чији је централни панел 140 х 100 цм а латерални 140 х 66 цм.

Литература

Mar Sánchez Ramón. Guía del Museo del Prado. Aldeasa, Madrid. стр. 37—8.
Web Gallery Art of Image. Hieronimus Bosch. Biography. Haywain (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported