Каталонац и Хитлер

Успех дана „Д“ умногоме треба да се захвали лукавости једног Каталонца, двоструког шпијуна из Другог светског рата…


Ђоан Пужол -- Гарбо
Ђоан Пужол — Гарбо

Извођач: Марија Лазаревска. >>>

Каталонац Ђоан Пужол (кат. Joan Pujol), алијас Гарбо, био је двоструки агент који је радио за Британце и за Немце у току Другог светског рата. Одиграо је веома значајну улогу у тајној операцији Фортитјуд која је имала за циљ да завара Немце у погледу места и времена искрцавања у Нормандији.

У пролеће 1944. године, својим извештајима успео је да убеди Хитлера да ће се савезници искрцати касније и на плажама Калеа, а не у Нормандији, што је умногоме помогло успеху савезничких трупа и окончању Другог светског рата.

Британска тајна обавештајна служба, МИ5, је 1999. године, скоро 54 године након завршетка Другог светског рата, објавила документе о Гарбоу Томаса Хариса, Пужоловог претпостављеног у тајној служби, јер више није сматрала да је потребно држати их као врхунску тајну. До тада, име и дело овог Каталонца чије је делање било одлучујуће за успех савезничког искрцавања у Нормандији, било је потпуно непознато. Харисов Сажетак о случају Гарбо 1941-1945 такође је објављен у серији Тајни историјски документи Националне архиве Британије под насловом: Гарбо: Шпијун који је спасао Д дан, са уводом који је написао историчар Марк Симан.

Занимљиво је да је Пужол био прва особа којој су били додељени највиши ордени обеју страна — Гвоздени крст и Орден Британске империје. Гарбо је за своје заслуге у Другом светском рату добио највише британско одликовање — Орден британске империје. Међутим, такође је био одликован највишим немачким војним одликовањем — Гвозденим крстом — јер Немци никада нису открили за кога је Гарбо заправо радио.

Литература

Historia y Vida. 161 preguntas con historia. Mundo Revistas, S. L., стр. 16

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported