Дизраелијево трапаво ступање на пут славе

Бенџамин Дизраели (1804—1881), британски конзервативни политичар, формирао је свој поглед на свет и политичка гледишта под утицајем оца Исака Дизраелија и романтичарског духа којим је одисало време његове младости. Иако је релативно рано одлучио да уместо изгледне али једноличне каријере адвоката покуша да крене путем славе и успеха, његови први кораци нису много обећавали…


**Данијел Меклиз** (1806—1870), Млади Бенџамин Дизраели, 1829.
Данијел Меклиз (1806—1870), Млади Бенџамин Дизраели, 1829.

Извођач: Ксенија Влаовић. >>>

Интелектуални свет младог Бенџамина Дизраелија одредила су пре свега два фактора — конзервативна политичка гледишта која су имала снажног утицаја у Великој Британији и романтизам у култури који је пре свега утицао на Дизраелија као књижевног ствараоца. У време француских револуционарних и Наполеонових ратова (1793—1815) британске политичке елите и већина јавног мњења заговарале су изразито конзервативну политику уз снажан уплив енглеског национализма. У Британији коју су после ових ратова захватила политичка превирања Бенџаминов отац Исак је заступао изразито конзервативна гледишта. До своје двадесете године Бенџамин је намеравао да се бави адвокатуром следећи жељу свог оца. Запослио се у једној лондонској адвокатској канцеларији, али је 1824. под утиском путовања долином Рајне кроз Белгију и немачке земље одлучио да одустане од каријере правника.

Романтичарска мода је тада већ снажно утицала на младог Бенџамина. Угледајући се на знаменитог романтичарског песника Џорџа Гордона Ноела Бајрона (1788—1824) Бенџамин је веровао да је био предодређен за велика дела и јурио је за узбуђењима и успехом. Када се вратио у Енглеску хтео је да опроба срећу у више области како би брзо доживео друштвену афирмацију.

Прво је покушао да се обогати финансијским шпекулацујама на берзи. Инвестирао је у послове са јужноамеричким рудницима који су били отворени за британски капитал пошто је Британија подржала независност шпанских колонија у Америци. Међутим, Дизраелијеви послови доживели су потпуни финансијски крах, а дугови које је тада направио пратили су га годинама па чак и деценијама. Често је био на ивици да буде заточен у дужничком затвору. Покушао је потом да покрене нови лист Репрезентатив како би стекао политички утицај. И овај посао се показао као потпуни фијаско — направио је дуг од 30.000 фунти.

У овој раној фази Дизраели се у потери за славом окушао и у књижевном стваралаштву. Први роман Вивијан Греј објавио је 1826/1827. године. Отворено је исказивао одушевљење према државнику Џорџу Канингу а писајући о престоничком животу на високој нози неопрезно је описивао и скандале који су пажљиве читаоце исувише подсећале на стварна збивања. Роман је објављен анонимно — када се сазнало ко је његов аутор указивано је да је Вивијан Греј књижевни романтични двојник самог писца али и да неки карикирани ликови у роману подсећају на стварне личности. Роман је Дизраелију заиста донео популарност али и непријатеље из самог врха енглеског друштва и то на самом почетку каријере.

Први неуспеси озбиљно су уздрмали Дизраелијево самопоуздање. Августа 1826. са пријатељима Бенџамином и Саром Остин кренуо је на путовање по Француској, Швајцарској и Италији које га је само на први поглед препородило пошто се његово здраствено стање крајем године озбиљно погоршало. Током наредне две године мало је радио и углавном је боравио у кући коју је отац изнајмио у Бреденхему, близу Хај Викама, недалеко од Лондона. И у овако лошем стању Дизраели је успео да објави свој други роман Путовање капетана Попаниле (1828) у коме се кроз сатиру, по узору на Волтеровог Кандида, подсмевао утилитаристичким идејама Џеремија Бентама и његових следбеника. Овај роман углавном је прошао незапажено. Ипак, већ идуће 1829. године Дизраели је кренуо на путовање на Исток које ће снажно утицати на његов идентитет и дати нови замајац његовој каријери.

Литература

Милош Ковић, Дизраели и Источно питање, Клио, Београд 2007.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported