Дега: Чаша апсинта

Слика Едгара Дегaa Чаша апсинта, настала 1876. године, приказује уобичајну сцену из боемског живота Париза с краја 19. века. Ова слика такође има и дубоку социјалну симболику која нијe нарочито заступљена у Дегаовим делима.


Едгар Дега, Чаша апсинта или Апсинт, уље на платну 92 Х 68 цм, 1876. година, Музеј Орсеј у Паризу.
Едгар Дега, Чаша апсинта или Апсинт, уље на платну 92 Х 68 цм, 1876. година, Музеј Орсеј у Паризу.

Извођач: Слободан Ивановић. >>>

Постоји неколико назива слике али је најуобичајенији Апсинт или Чаша апсинта. На слици су приказане две фигуре, мушкарац и жена за столом у париском кафеу Нова Атина док се испред жене налази пуна чаша апсинта. За женску фигуру на слици уметнику је позирала глумица Елен Андре која је била модел и многим другим импресионистичким сликарима као што су Реноар и Мане, али сама није ценила импресионистичку уметност. Мушка фигура представља Марселена Дебутена, сликара и гравера, који је такође био познат у париском боемском друштву.

Апсинт је алкохолно пиће које се добија дестилацијом биљке из породице Artemisia, помешане са семеном аниса и пелином. У питању је изузетно жестоко пиће које код конзумената изазива бурне промене у понашању. Сматра се да је у Француској последње четвртине 19. века велики број људи страдао због конзумирања овог пића. Због тога је апсинт забрањен у Француској 1917. године. Само конзумирање овог пића повезивано је са дегенерацијом радничке класе па је Дега ово искористио као предложак за сопствено уметничко бављење социјалном проблематиком. Суморно расположење личности приказаних на слици чинило је ову слику погодном за илустрације књижевних дела француског писца Емила Золе, који је био близак импресионистима, а сам је у једном писму Деги написао:

На више места у мојој књизи (Маљ) врло сам јасно описао неке од ваших слика.

Иако се бавила актуелном друштвеном тематиком, слика је наишла на врло неповољне критике након свог првог излагања. Критичари су је 1876. описали као ружну па чак и као одвратну. Сама тема описивана је као шокантна. Слика је други пут изложена 1892. године, а данас се налази у Музеју Орсеј у Паризу и део је сталне поставке овог музеја.

Литература

Bade, Patrick; Degas, Edgar (1992). Degas. London: Studio Editions. ISBN 1851708456

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported