Ћеле-кула

Ћеле-кула је споменик који представља кулу сачињену од 952 лобање српских устаника из 1809. године на путу ка Нишу у Србији. Ћеле-кула представља јединствен споменик такве врсте у свету и верно осликава турске злочине над српским народом.


Део зида Ћеле куле. Од првобитних 952 лобање, данас је сачувано само 58
Део зида Ћеле куле. Од првобитних 952 лобање, данас је сачувано само 58

Извођач: Мира Костовић. >>>

Дана 31. маја 1809. године у бици на Чегру, једној од важнијих битака Првог српског устанка, Турци су напали најистакнутији шанац којим је командовао Стеван Синђелић. Битка се водила током целог дана. Срби су више пута успели да одбију турске нападе, међутим код шестог напада српска одбрана је попустила под навалом бројчано надмоћнијег непријатеља. Схвативши безизлазност ситуације, Синђелић je пуцао у складиште барута и изазвао експлозију у којој су погинули сви српски устаници и велики број Турака. На Чегру је изгинуло око три хиљаде Срба и двоструко више Турака.

У знак одмазде и као опомена српском живљу, нишки заповедник, Хуршид-паша, наредио је да се на путу ка Цариграду подигне кула од лобања српских устаника. У лето 1809. године, била је подигнута кула на четвороугаоној основи, висине око 3 метра у коју су узидане 952 лобање (56 редова са по 17 лобања) српских јунака као опомена српском народу. Кула је одмах по изградњи добила култни значај. Временом, број лобања се смањио јер су их Нишлије вадиле и сахрањивале по хришћанским обичајима, а касније је настало веровање да лобање имају магичну моћ исцељења, те су многи односили комадиће лобања из других разлога — нероткиње да би могле да роде, а мајке да би заштитиле децу од урока, као сувенире, амајлије и сл.

Године 1833. француски песник и академик Алфонс де Ламартин посетио је овај јединствени споменик на повратку из Цариграда. Потресен призором, записао је: Поздравих оком и срцем остатке ових храбрих људи, чије су одсечене главе постале камен темељац независности њихове отаџбине…

Над кулом је 1892. године подигнута капела која до данас чува преосталих 58 лобања. До 2003. године била је заштићена стакленим звоном, када је оно уклоњено из непознатих разлога.

Литература

Званична веб страница града Ниша. Историја. Битка на Чегру (извор)
Нестају лобање из Ћеле куле. Политика, 2. август 2007. (извор)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported