Док је реч имала тежину...

Да ли можете да замислите заробљеника који тражи од свог тамничара да га пусти на слободу? То и није толико незамисливо. А да ли можете да замислите да тамничар услиши молбу затвореника уз то да му обећа да ће да се врати? Е, то је већ мало теже. Али оно што вам свакако ни на памет не пада јесте да затвореник обећа да ће да се врати, и што је још интересантније, да га на крају заиста испуњава своје обећање! Е то је већ без сумње научна фантастика…


Вилхелм II (1888--1918), последњи немачки цар и пруски краљ.
Вилхелм II (1888—1918), последњи немачки цар и пруски краљ.

Извођач: Тијана Стојановић. >>>

Британски историчар, писац и аутор документарних филмова, Ричард ван Емден, дошао је до овог сензационалног сазнања док је прегледао кореспонденцију између британског и немачког Министарства спољних послова у доба Великог рата. Овај необичан догађај описао је у својој књизи Meeting the Enemy: The Human Face of the Great War (Сусрет с непријатељем: људско лице Великог рата).

Наиме, ради се о британском капетану Роберту Кембелу који је скоро цео рат провео у немачком заробљеништву. Био је распоређен у Француској када су његов батаљон напале немачке снаге. Кембел је био тешко рањен и одведен у заробљеништво у Немачку, у Магдебург.

Две године након заробљавања, до Кембела је дошла вест да му је мајка, болесна од рака, на самрти. Кембел је пресавио табак и писао немачком цару Вилхему II лично, замоливши га да га пусти да посети болесну мајку. Необичан захтев, нема шта, али још необичнији је био одговор: Кембел може да иде да посети болесну мајку, под једним јединим условом: да ОБЕЋА да ће да се врати, што је Роберт Кембел и учинио.

Тако је британски официр и немачки ратни заробљеник Роберт Кембел добио двонедељни допуст лично од немачког цара, укључујући и два дана за путовање у оба правца, бродом и возом, на основу своје часне официрске речи. У свој родни Грејбсанд стигао је 7. децембра 1916. где је провео недељу дана с мајком Луисом, а онда се спремио на пут како би испунио своје обећање које је дао кајзеру: вратио се у Немачку, у заробљеништво. Његова мајка је умрла три месеца касније, у фебруару 1917.

Сам Ван Емден каже да се ради о јединственом и непоновљивом догађају. Кембелов поступак објашњава његовим високим осећањем части. Одржати обећање коме год да је било дато, било је питање части једног британског официра. Ван Емден такође додаје:

Оно што је по мени заиста запрепашћујуће јесте чињеница да га је британска војска уопште пустила да се врати у Немачку. Британци су једноставно могли да му кажу, 'не можеш да се вратиш, остајеш овде.'

Колико овај догађај сам по себи искаче из оквира било какве логике, говори и чињеница да су немачке власти нешто касније покушале да добију сличан „допуст“ под истим условима за свог војника који је био британски ратни заробљеник, како би се поздравио с болесним оцем, међутим, Британци су тај захтев одбили.

Наравно, Кембел је сматрао да је његово обећање његовим повратком било испуњено, и да га оно свакако није обавезивало да не покуша да побегне из свог заточеништва, те је недуго након повратка учествовао у једном неуспелом бегу. Провео је девет месеци са својим друговима у копању канала који их је одвео у слободу, међутим, били су ухваћени на холандској граници и враћени у логор.

Након овог неуспелог бега, Роберт Кембел је остао у немачком заробљеништву све до краја рата, 1918, када је био ослобођен. Вратио се у Енглеску и повукао из службе 1925. Међутим, кад је 1939. избио Други светски рат, поново се придружио војсци и служио у извиђачкој јединици на острву Вајт. Умро је 1966. у 81. години живота.

Литература

Revealed: Extraordinary story of British WWI captain released by Kaiser from German prison camp so he could see his dying mother in Kent - on condition that he returned to his cell... and he DID. Daily Mail, 3. септембар 2013.
The British WWI prisoner of war who returned to captivity. BBC News, 4. септембар 2013.
How Kaiser gave WWI prisoner permission to pop home to UK. The Week, 4 септембар 2013
British soldier Capt Robert Campbell strikes deal with Kaiser to visit dying mother then return to German POW camp. Kent Online, 4. септембар 2013.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported